Saturday, December 14, 2013

Brestfeeding bagus untuk baby anda

Assalamualaikum..
lama gak x update blog.busy with new environment job. suddenly tukar kerja baru.rasa cam dah byk kali tukar kerja. kali ni berhenti sbb bos suruh berhenti sbb xmampu nk byr gaji. boleh x?? ape pon alhamdulillah dlm mse terdekat dapat job baru. Account Specialist kat Kelana Jaya. Busy kerja nasib baik masih boleh pam susu untuk Firas^_^

Kalau nak tahu Firas akan masuk 5bulan on dis 19th.yeay! alhamdulillah berjaya brestfeed smpai ke hari ini 4+months old. maknanye next month kena be prepared dengan solid food.nyum2^_^ Bonda lak yang eksited nak bagi awk makan solid food. sebab sekarang kalo tgk org mkn terkulat2 mulut nye cm nak mintak makan jgk. hehehe...tp ayahnya xbg lg sbb takut gak mknn xhadam nnti sembelit pulak..hehehe..

Ok lah..nak cerita psl breastfeed journey. Start dari Firas dalam perut lagi da pasang niat untuk fully breastfeed and da start searching psl kebaikan breastfeeding ni. Bila Firas lahir n da ade experience masuk hospital sebab dehydrated n kekurangan berat badan sebanyak 8% iaitu dari 3kg turun kepada 2.7kg menyebabkan aku mula sedar yang pentingnya memberi susu ibu pada Firas. experience tu cukup membuat aku hampir separuh gila sebab berjauhan ngan Firas sebab Firas kena admitted utk 4hari kat hospital. masa tu susu xkeluar banyak sgt sbb belum urut lg.bayangkan dlm masa 5hari Firas turun berat bdn sebyk 300gram? kalo aku biarkan mahunya jaundice dia akan teruk.nasib baik bacaan hanya 187bilirubin. nasib baik bertindak cepat dengan hantar ke hospital. tp disebabkan susu xkeluar byk dan pam susu single pam n sakit menyebabkan aku rasa hampir separuh gila fikir keadaan susu aku.

 Taw x sebab apa anak aku turun berat badan? sebab aku xtopup Formula Milk(FM) untuk anak aku. sbb aku yakin susu aku cukup tetapi sangkaan meleset. disebabkan aku x urut lagi n susu xkeluar byk kulit Firas menjadi kering n betol dia kekurangan susu tetapi aku still berdegil xmahu topup susu FM. last2 masuk hospital 1 mlm nurse bg susu FM sbb mase tu xurut lg. esoknya dengan kadar segera aku memanggil tukang urut mengurut aku punya breast supaya susu keluar. fuh xsangka lepas urut susu keluar memancut-mancut mcm paip air.tapi sakitnya xusah diterangkan lagi mmg sakit koot. tp demi niat suci murni nak fully bf Firas aku sanggup walaupon sakit. aku terus beli double pam jenama Rumble Tuff(RT) dari kawan aku n 1st time try xrasa sakit pon ok! best sgt..aku rasa teruja bila susu aku sekali pam dpt 4oz.daripada tah berapa oz je keluar aku berjaya pam smpai 4oz.fuh..kagum jap ngan diri sendri.

Hari kedua kt hospital aku dapat pam n dapat bekalkan susu pada anak aku.Alhamdulillah.anak aku cuma minum susu FM hanya 1 malam kat hospital. then bila da dpt bg susu dengan secukupnya Firas naik berat bdn dalam mse 4hari kepada 2.88kg. peningkatan ni menyebabkan doktor release cpt.hehe..tu lah kebaikan susu ibu. cpt anak sembuh.

Sejak keluar hospital aku memang breatfeeding je.bli gak FM S-26 tp Firas xmau. so aku teruskan menyusu badan dan membuat stok utk hari bkerja.sekarang Firas dah nak masuk 5months berat 7kg.hehe..Alhamdulillah dpt stok susu 18-20oz untuk 1hari.tu pam masa bekerja sahaja taw. kalo kat rumah memang fully direct feeding. Stok susu masih cukup smpai hari ni. nak taw ape rahsia susu meriah? ni dia..
ni set 3M.full set breastfeeding.sangat bagus utk momies2 yang nak sihat,kulit cantik n susu meriah sekali.amik set 3 M ni. sebab nak pakej cantik kulit n sehat.hehehe..
ni plak set menyusu asas. boleh dikatakan basic set utk menyusu la ni. yang bezanya xde ESP. 

kalau nak harga murah boleh hubungi saya Anizah SID:1080434 atau call/Whatssap 012-2718835. free consultation pasal susu meriah ni. Happy Breastfeeding mommies2 out there! 
p/: gmbr Firas terbaru comeykn? ^_^