Saturday, December 14, 2013

Brestfeeding bagus untuk baby anda

Assalamualaikum..
lama gak x update blog.busy with new environment job. suddenly tukar kerja baru.rasa cam dah byk kali tukar kerja. kali ni berhenti sbb bos suruh berhenti sbb xmampu nk byr gaji. boleh x?? ape pon alhamdulillah dlm mse terdekat dapat job baru. Account Specialist kat Kelana Jaya. Busy kerja nasib baik masih boleh pam susu untuk Firas^_^

Kalau nak tahu Firas akan masuk 5bulan on dis 19th.yeay! alhamdulillah berjaya brestfeed smpai ke hari ini 4+months old. maknanye next month kena be prepared dengan solid food.nyum2^_^ Bonda lak yang eksited nak bagi awk makan solid food. sebab sekarang kalo tgk org mkn terkulat2 mulut nye cm nak mintak makan jgk. hehehe...tp ayahnya xbg lg sbb takut gak mknn xhadam nnti sembelit pulak..hehehe..

Ok lah..nak cerita psl breastfeed journey. Start dari Firas dalam perut lagi da pasang niat untuk fully breastfeed and da start searching psl kebaikan breastfeeding ni. Bila Firas lahir n da ade experience masuk hospital sebab dehydrated n kekurangan berat badan sebanyak 8% iaitu dari 3kg turun kepada 2.7kg menyebabkan aku mula sedar yang pentingnya memberi susu ibu pada Firas. experience tu cukup membuat aku hampir separuh gila sebab berjauhan ngan Firas sebab Firas kena admitted utk 4hari kat hospital. masa tu susu xkeluar banyak sgt sbb belum urut lg.bayangkan dlm masa 5hari Firas turun berat bdn sebyk 300gram? kalo aku biarkan mahunya jaundice dia akan teruk.nasib baik bacaan hanya 187bilirubin. nasib baik bertindak cepat dengan hantar ke hospital. tp disebabkan susu xkeluar byk dan pam susu single pam n sakit menyebabkan aku rasa hampir separuh gila fikir keadaan susu aku.

 Taw x sebab apa anak aku turun berat badan? sebab aku xtopup Formula Milk(FM) untuk anak aku. sbb aku yakin susu aku cukup tetapi sangkaan meleset. disebabkan aku x urut lagi n susu xkeluar byk kulit Firas menjadi kering n betol dia kekurangan susu tetapi aku still berdegil xmahu topup susu FM. last2 masuk hospital 1 mlm nurse bg susu FM sbb mase tu xurut lg. esoknya dengan kadar segera aku memanggil tukang urut mengurut aku punya breast supaya susu keluar. fuh xsangka lepas urut susu keluar memancut-mancut mcm paip air.tapi sakitnya xusah diterangkan lagi mmg sakit koot. tp demi niat suci murni nak fully bf Firas aku sanggup walaupon sakit. aku terus beli double pam jenama Rumble Tuff(RT) dari kawan aku n 1st time try xrasa sakit pon ok! best sgt..aku rasa teruja bila susu aku sekali pam dpt 4oz.daripada tah berapa oz je keluar aku berjaya pam smpai 4oz.fuh..kagum jap ngan diri sendri.

Hari kedua kt hospital aku dapat pam n dapat bekalkan susu pada anak aku.Alhamdulillah.anak aku cuma minum susu FM hanya 1 malam kat hospital. then bila da dpt bg susu dengan secukupnya Firas naik berat bdn dalam mse 4hari kepada 2.88kg. peningkatan ni menyebabkan doktor release cpt.hehe..tu lah kebaikan susu ibu. cpt anak sembuh.

Sejak keluar hospital aku memang breatfeeding je.bli gak FM S-26 tp Firas xmau. so aku teruskan menyusu badan dan membuat stok utk hari bkerja.sekarang Firas dah nak masuk 5months berat 7kg.hehe..Alhamdulillah dpt stok susu 18-20oz untuk 1hari.tu pam masa bekerja sahaja taw. kalo kat rumah memang fully direct feeding. Stok susu masih cukup smpai hari ni. nak taw ape rahsia susu meriah? ni dia..
ni set 3M.full set breastfeeding.sangat bagus utk momies2 yang nak sihat,kulit cantik n susu meriah sekali.amik set 3 M ni. sebab nak pakej cantik kulit n sehat.hehehe..
ni plak set menyusu asas. boleh dikatakan basic set utk menyusu la ni. yang bezanya xde ESP. 

kalau nak harga murah boleh hubungi saya Anizah SID:1080434 atau call/Whatssap 012-2718835. free consultation pasal susu meriah ni. Happy Breastfeeding mommies2 out there! 
p/: gmbr Firas terbaru comeykn? ^_^
 

Thursday, November 21, 2013

Permulaan di Tahun Baru Awal Muharram 1435

Hye Assalamualaikum..

Lame nye rase xberblog n dah berhabuk kusam masyam sangat nih sbb dah bertahun tinggalkan blog ni. last post tahun 2010? OMG... belajar pon dah selesai..tunang pon sudah..kahwin pon sudah..beranak pon sudah..baru la nak muncul post baru..


walopon skang ni penghujung tahun 2013 tetapi bermulanya tahun Maal Hijrah isitu 1435. So, saya ikut je la tahun Islam..hehe..Ape azam baru ni? sebelum cakap azam baru meh kita tgk checklist tahun 2013 ape yang saya dah dapat..hehehe...


1) Pregnant-tu xaci sbb dah stat pegnen bulan Okotober 2012 lagi..tp besh la sume kwn2 pon pregnan n bersalin pada tahun nih..


2) Pengalaman bersalin-Masya Allah hanya Allah je yang taw nikmat sakit bersalin. Alhamdulillah da dapat sorang cahaya mata lelaki di beri nama Aryan Firas Bin Mohammad Firdaus. maksudnya Aryan-Kekuatan Penuh, Firas-kecerdikan...In Sha Allah dia akan kuat untuk jaga adik2 dan ibu nya dan cerdik dalam semua hal..


3) Pengalaman 44 hari berpantang- fuh..rase cm beranak xde la sakit lame cm ni..sume xleh makan..jalan stylo sendiri xboleh.badan bau herba yang xberapa nak wangi.mandi satu kali sehari je..fuhhh...setiap ari makan lauk yang sama..n penah langgar pantang ha nah padan muka kena gatai2...n lagi satu yang menyedihkan anak 2 kali masuk hospital..uwaaa!! nangis cm org separuh sedar jgk la...Alhamdulillah Firas semakin sehat.


4) Kerja Tempat Baru-rasa nya xde la baru sangat. dah nk berhenti da pon. n sedang mencari pekerjaan lain. motif berhenti sebab company xmampu byr gaji..sedey kn? aku Redha ngan Dugaan Allah bagi. In Sha Allah ade rezseki untuk Firas..


5) dapat Abg ipar baru-hehee..memandangkan sorg je abg ipar so xtaw nk panggil ape. sebab dia plg muda dlm family..hehehe..pggil Along J. Alhamdullillah akhirnya kakak aku yg sorg ni yang paling disayangi ni dah pon kahwin pada 26 Oktober lepas. psst..jgn bgtaw dia yg aku nangis masa dia akad nikah.. dia pon xtaw..hehehe...


ok lah..tu je kot perkara yang di highlight utk tahun 2013. yang lain nnti kalo ingat aku bagitau.

 firas baru lahir

 happy family kt majlis org..hehehe

budak baru pas mandi xpakai baju..kihkihkih...

 

Apa azam tahun baru 2014/1435 H? Berikut beberapa senarai azam tahu baru untuk 2014:

1) nak mendalami ilmu bisnes sebanyak mungkin n jd seorang usahawan yang berjaya yang tak mengenal erti putus asa, malu, dan nak semakin berjaya dunia dan akhirat.

 

2)nak bukak ASB untuk Firas supaya nanti dah besar ada simpanan untuk belajar. Kalau ade anak yg lain akan datang pon akan simpan duit utk diorg. Sebab dah mengenal erti susah bila xde duit xde siapa boleh bantu kita kecuali diri kita sendiri dan Allah S.W.T.

 

3) Berazam tak mahu lagi keluar duit dari ASB. nak simpan duit setiap bulan. InsyaAllah..Allah itu Maha Adil. hari ni kita di bawah dan esok lusa kita pulak di atas. tapi kalo boleh takmahu bila dah kat atas lupa diri. mesti sentiasa bersyukur dengan nikmat yang Allah beri dan jangan mudah sombong dengan apa yang kita dapat capai.

 

4)InsyaAllah akan dapat kerja dalam masa terdekat sebab haritu ada panggilan interview dan diberi feedback positive.kalo xde aral 3 Disember nanti bermula bekerja di tempat baru. Hopefully dapat la sebab tak dapat lagi offer letter pon.

 

5) Dapat anak lagi satu. hehehe..ni bonus.kalo ade rezeki ada la..nak bagi laluan pada kakak yang baru kahwin.mungkin akan propose dia set kesuburan Shaklee bagi cepat dapat anak.kita berusaha..hanya Allah tentukan rezeki masing-masing..

 

6) nak husband sama-sama berjaya peroleh kejayaan di dunia dan akhirat. moga husband boleh membimbing kita yang banyak kelemahan ni. InsyaAllah...

 

 stok susu Firas sebelum masuk kerja

 ni sekali pam kat office


Alhamdulillah Firas skang 4 bulan masih menyusu badan sepenuhnya. sekarang kalau pam dapat la 19oz 2 kali pam. sbb keje so xleh pam setiap 3-4jam. kne 2 kali je satu hari..kalo kat umah xdan nk pam firas dah kosongkan dlu..hehehe...kalo nak consult untuk banyakkan susu badan sila wassap/sms/pm kat 012-2718835. or pm kat Facebook at putehanizah@facebook.com.

psst: jika berminat untuk consultation Set Penyusuan Shaklee dan Set Kesuburan Shaklee dan nak dapatkan harga istimewa boleh contact saya melalui SMS/Whatssap/Call 012-2718835.


Friday, September 17, 2010

selamat hari raye...

lame gak xmenulis...
ye a sejak2 ade fesbuk rse cm 24/7 duk dpn pc mengadap fesbuk..
rse cm dah jemu je ngan fesbuk...
rsenye xterlambat nk ucapkn SeLaMaT hArI RaYe pd sume kwn2 ku...
mintak maaf zahir n batin..uiks? batin? ade kew??
hahaha..pape je le..asalkn aku ikhlas mintak maaf...
raye kali nih kire ok la jgk..most of my family blk kg..n have taking picca together2..
ade gak yg xde sbb menci tgk muke aku kowt..
oi!! mende dah 2tahun berlalu kowt~! xyah a nk mrh lame2..
hmm...biar la..yg aku taw dis mamat dah block aku kt fesbuk die...
huhu ADE AKU KESAH??!! huh! nyusahkn ade mamat nih dlm family aku~
psl die nenek aku nyampah kt aku gak...tah pape die cte...smpai seluruh kuarge taw..
hahaha~nk emo lak dlm fesbuk nih~huhu
hmmm...mmg msalah dalamn betoi la...setiap manusia ada masalah mereka masing2...
even org kaye yg byk duit pon byk masalah dlm idop diorg..
cume kte kne pandai deal with it... tp bile melibatkn masalah hati n perasaan??
msti hidup jadik haru biru kn? hmmm..bese lah...
sedangkn lidah lgik tergigit...inikan pulak pasangan kekasih...eyh!!
pasangan suami isteri la tu! huhu~cmne leyh silap laks..^_^
hmm...rse cm haru biru cket la aku dri sblm raye smpai dah nk abeh raye nih~+_+
hmmm..(byknye mengeluh!!) ahahha..apepun..idop kne diteruskn jgk...
hanya Dia yg mampu tolong aku sekarang...hanya Dia tempat aku mengadu...
insyAllah..sume akan kembali pulih...(hopefullyT_T)
hopefully kejadian2 nih ade hikmah n boleh lah berfikir dengan tenang n mendapat petunjuk dari-Nya..
cume syg pd family...satu family dah berprasangka buruk..hmm..takut pisang berbuah 2kali... aku xmaw sume nih terjadik... hopefully keadaan akan berubah dari semase ke semase... nmpk gayenye akak aku le bg aku mkn nasik minyak dlu...huhu...Alhamdulillah...akak aku dpt seseorg yg menyayangi die..hope sgt diorg bersatu dgn cepat..hahaha..sbb mak aku xsabo nk menimang cuc sndri...bkn cucu org lagik~wakakakka~hmm...aku?? tggu la...ade jodoh xkemane... ingat nk try apply study ler...rse dah mls nk keje..huhu..kalo lah byk duit, aku nk g oversea(huh! berangan!) hahahha~mane taw jdik kenyataan kew ^_^ huhu...insyaAllah...kalo diizin Allah...
tp kne amek test english dlu...IELTS..hahaha kne capai band 6.5-7 hahahha...gler aku MUET pon band 3 cukup2 makan jew~hahahah~hmmm...usaha tangga kejayaan...mane taw ade rezeki aku dpt kew...kn? kte xtaw...Allah yg tentukn segalenye...InsyaAllah...^_^

Thursday, June 24, 2010

hari ini,esok dan seterusnya~~

Besar kesilapanku besar lagi kesilapanmu
hampa yg ko rasekan hampa lagi perasaanku
ko cuba menyatakan aku yg membuat kesilapan
yg tak mungkin ko maafkan lagi ku tak mungkin ko perlu di sisi
besar kesalahanku besar lagi keegoanmu
berkali ku beri alasan berkali-kali ko menolaknya ko ingin ku menyatakan
diri ini bagai lilin dan terbakar oleh perbuatanmu
suasana sepi ini menambahkan bening kt dlm hatiku
Mengadil silapmu biar di jiwamu aku dah tiada
di waktu begini diusik kenangan silam yang bertandang
lalu ku biarkan Dia menabahkan hati ini
kekasihku cukup engko buat ku begini
luka ini usah engko berdarahkan kembali
aku masih cinta padamu, aku masih setia padamu
kembalilah engko kepadaku seperti dahulu
di dalam rindu ku menangis di dalam kalbu ku terasa
teringatmu di kala derita yang memisahkan kita
di dalam sedu ku berseru yang terukir di dlm hatiku
kekasih bukalah pintu untuk sekali ini
aku cinta kpdmu

Monday, June 7, 2010

(╯_╰)

sedey ble ade org yg kte syg tp slalu wat kte sedey~
wat la kte happy slalu~ni x almost of the time wat kte sedey~
ni yg wat terpk 2,3 kali utk langkah seterusnya~
kwn aku bertunang sabtu ni~terasa nk mengikut jejak langkah die~
tp ble memikirkan perkara sedey yg die dah buat~
trus rse terbantut utk menuju kearah itu~
hari-hari aku tunggu ble hari bahagia akan menjelma~
hari-hari aku termenung adakah aku akan bahagia seperti kwn2ku yg lain yg telah melangkah ke peringkat seterusnye~
buat kerja pon rse xbermaya memikirkn perkara ni~
slalunye die akan mengambil langkah serta-merta utk membaikpulih keadaan~
tp aku tgk die mcm xikhlas utk membaikpulih keadaan~
hari-hari rase nk kurungkn diri dlm bilik~
hari-hari rase hidup ni xbermaya~
hari-hari pergi kerja dgn muke xbermaya kawan2 bertanya~
xmaw aku bercerita kisah yg mmbuat aku berduka~
biarlah org xnmpk aku sedey~
tp aku bukannya seorg yg berpura-pura~
aku xpandai berlakon~
sbb aku bkn pelakon~
biarlah mende ni cmni je~

Wednesday, June 2, 2010

lamenye xmenulis~beku tgn dibuatnyer~

assalamualaikum~~
mcm dah lame jer xmencoret kisah suke duka dlm blog nih~nsb baek blom setahun~
setakat nih dah 3 tmpat kje aku bekerja~
kilang plastik, metrowealth, n last but not least co kosmetik~
skunk ni jer aku rse selesa kerja sbb kwn2 besh~
bos ok~keje mmg byk tp the most important is i'm not stress anymore~
berat badan makin bertambah2~
hopefully jgn gemuk sgt2~
smlm besday ibu tershayang~dah bg present kt die~seb baek die ske~
tp smlm aku rse lonely gler~aku terperap je dlm blk~
pusing aknan~psuing kiri~dinding~golek2 atas katil sendiri~nk terlelap xdpt lelap mate nih~
byk sgt yg terperuk dlm kepala aku nih~mgkn itu bkn mslh~cume aku xtaw cmne nk deal with it~
especially mslh personal~eh kate bkn mslh~hahaha~mcm2~
duit?? penting ker?? boleh bwk mati ker??
tu yg aku pk sepanjang mlm~~
ade org pk xde duit xboleh idup dlm dunia nih~ye la dok umah pon pakai duit taw~
byr bil elektrik~bil air~even kte tgh tulis blog pon kte dah kne bil internet~
hmmm~tp kenapa ade org pk duit tu susah sgt nk digunakan~mksdnye~lebih kepada nk saving~ kte nk saving mmg la bagus~tp kalo dah smpai kategori kedekut kan dah masalah namenye~haishhh~~ape la sesetgh orh boleh buat cm tu pade org yg die hormat@sayang@suke skalipon~ aku xpenah nk pk cm tuh~tp mgkn org leh kate aku ni boros~
pada pandangan aku yg penting kte wat org yg kte sgt2 syg happy n gembira~ belanja diorg supaya diorg mendoakan rezeki kte~ hargai mereka dgn beri buah tgn a.k.a. present ker~ ntah la~ aku terpk cmni sbb aku rse happy ble dpt sambut mother's day n blikan hadiah n kek kpd mak aku hasil pendapatan aku sndri pd tahun ni~n smlm aku blikan hadiah lgik buat ibuku tersayang sbb sblm nih~aku etringin sgt nk hadiahkn parents aku dgn hasil titik peluh aku sndri~bukankah bahagia kalo kte buat parents kte bahagia??
sesetgh org menganggap blikan hadiah itu mmbazir~watpe blikan hadiah?? ala mak je pon~
tp aku xber pk cm tuh~aku pon xphm~nk saving sgt duit tuh leh bwk smpai mati ker??
hmmm~ape yg kte bwk mati adalah amalan kte~bersedekahkah kte~berzakatkah kte~
ntah la~

Tuesday, November 24, 2009

seminggu yg relax...

huhuhu...lame rsnye xmencurahkn idea sejak2 da kerja ni...
xde mse la...skang aku sudah resign...ade la mase aku nk mncurahkn idea bernas...
hihihi...org msti sedey kalo berhenti kerja...aku lak rse hepi sbb dpt relax kt rumah...
fuhh..pntnye kerja ni kan?? time aku study xsabar2 nk kerja..tp bila dah kerja pnt plak..
dunia2 segala yg tuhan bg msti ade je rse xkne...tp ni experience aku...xpe la...
lps nih mulekn idup baru dgn kerja baru...
yg pnting jdkn semua itu pengalaman berharge buat diri sndri..
mcm2 perangai manusia di dunia ni...aku bleh blaja jangan mudah percayakan seseorang
walopon teman rapat sndri...ni bkn ape...aku terlampau lurus n ikhlas menyebabkan aku diperbodohkn org laen...its ok..yg pntg aku tersedar dri lamunan yg aku timbulkn sndri..
hihihi...yg pntg seminggu yg relax sblm memulakn tugas yg baru di tempat baru...
pd tahun baru n azam yg baru:) hopefully pisang xberbuah 2x...
aku mengharapkn perkara yg lebih mencabar n menduga akal bg tugasan baru ni...
MIG...thanx for inviting me in to join the club...
i hope i love whut i want...n i know whut i need...
hopefully aku dpt sesuaikn dri kt tmpt baru n dpt wat kje dengan sebaik mungkin...
baru bukak jobsmalaysia td...dpt lak utk di interview utk 1company ni..but i need to make a decision for my whole life..
aku da nekad aku accept MIG eventhough they pay not much..
neway selamat menyambut hari raya haji utk sume kwn2ku:)
n slamat blk kg:)